برای افزایش دقت و تمرکز چیکار کنیم؟
نداشتن تمرکز کافی در هنگام انجام کارهای روزمره میتواند به شدت زندگی ما را تحت تأثیر قرار دهد. این موضوع هنگام مطالعه و درس خواندن حتی تأثیر بیشتری دارد و آسیب بیشتری به ما می زند. برای همین منظور ما معمولاً بدنبال راههای هستیم که در افزایش تمرکز و دقت به ما کمک کنند. اما تا چه حد با این راه و روشها آشنا هستید و از آنها استفاده کردهاید؟ اگر از این روشها پیروی کردهاید، تا چه میزان تأثیر و بهبود را در قوه تمرکز خود دیدهاید؟ اگر میخواهید بدانید که بهترین راهها برای افزایش دقت و تمرکز چیست، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
راهکارهایی برای افزایش دقت و تمرکز
برای اینکه بتوانید تمرکز و دقت بیشتری داشته باشید، راههای مختلفی پیش رو دارید. اصلاح عادات بد اولین راهی است که میتواند به ما در بهبود تمرکزمان کمک کند. عاداتی که اکثر ما حتی توجهی به آنها نمیکنیم، چه رسد به اینکه بخواهیم آنها را اصلاح کنیم.
اما دیگر روش افزایش دقت، انجام تمرینهایی است که علاوه بر مؤثر بودن کاملاً کاربردی هستند و میتوانیم آنها را همه جا انجام دهیم.
1. افزایش تمرکز و دقت با اصلاح عادات بد:
برای بهبود هر چیزی، قبل از اضافه کردن ویژگیهای مثبت، باید سعی کنیم که ویژگیها و بخشهای منفی را حذف یا اصلاح کنیم. خیلی وقتها برای بهبود یک وضعیت، لازم نیست که کار جدیدی انجام دهیم و تنها پرهیز از انجام برخی کارهایی که قبلاً انجام میدادهایم کافیست. دانستن این که عوامل برهم زننده تمرکز چیست قدم اول برای افزایش تمرکز و دقت ما محسوب میشود. از این رو به معرفی برخی عادات بد و نحوه اصلاح آنها میپردازیم.
2. انجام یک کار بصورت مداوم و بی وقفه:
کار کردن بر روی یک موضوع خوب است، اما موضوعی که آنرا تبدیل به کاری اشتباه میکند استراحت نکردن و وقفه انداختن در آن است. شاید فکر کنید که این کار باعث از بین رفتن تمرکز شما میشود، اما حقیقت این است که این عمل نه تنها از تمرکز شما نمیکاهد، بلکه به افزایش تمرکز و دقت شما نیز کمک میکند. اما چگونه؟
زمانی که شما کاری را به مدت طولانی و بدون وقفه انجام میدهید، بعد از مدتی مغز شما خسته شده و دیگر قادر به فکر کردن مثل گذشته نیست. همین باعث میشود که عملکرد آن منفی باشد و شما نتوانید به خوبی قبل فکر کنید. بهتر است هر چند وقت یکبار به خودتان و مغزتان استراحت بدهید تا افکار جدید فرصت پیدا کنن که خودشان را به شما نشان بدهند.
3. واکنش نشان دادن به هر اتفاقی:
شاید تا بحال اسم تکنیک عنکبوت را نشنیده بودید اما من سعی میکنم تا با مثالی آنرا برای شما توضیح دهم. فرض کنید که عنکبوتی بر روی تور خود نشسته و شما با یک چنگال یا یک تکه چوب شروع به لرزاندن تور میکنید. اتفاقی که میافتد این است که عنکبوت سریعاً برای اینکه ببیند چه اتفاقی دارد میافتد، به سمت نقطه لرزش میآید تا آنرا چک کند. اما اگر شما چند بار این کار را تکرار کنید عنگبوت دیگر محلی به شما و کارتان نخواهد گذاشت.
این دقیقاً کاری است که ما باید در قبال چیزهایی انجام دهیم که میتوانند تمرکز ما را برهم بزنند. هربار که تمرکزتان برهم میخورد، بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برای دوباره به دست آوردن آن به زمان نیاز دارید. بنابراین شما همیشه باید برای این عوامل آماده باشید و هرگاه که آنها سراغتان آمدند بجای اینکه سریع نسبت به آنها واکنش نشان بدهیم آنها را نادیده بگیرید. ممکن است ابتدا اینکار برای شما هممثل عنکبوت سخت باشد، اما به مرور زمان قادر خواهید بود که نسبت به هرچیزی که تمرکزتان را بهم میزند بی اعتنا باشید.
4. افزایش تمرکز و دقت با تمرینات ساده و کاربردی:
اما علاوه بر اصلاح عادات بد، بهتر است با اضافه کردن و انجام برخی کارهای جدید هم سعی کنیم که تمرکز و دقت خود را افزایش دهیم. استفاده از تکنیک های افزایش تمرکز یکی از راههای مؤثر برای انجام این کار است. ما در ادامه شما را با برخی از بهترین و موثرترین تکنیکها آشنا میکنیم که میتوانند به ذهن شما را متمرکز تر کنند.
5. ذهن خود را آزاد کنید:
یک تمرین بسیار ساده و خوب که به طرز شگفت انگیزی میتواند به شما کمک کند، این استکه شما بر طبق برنامه ای که خودتان تنظیم میکنید، دربرخی زمانها و ساعات روز به مغزتان اجازه دهید که فارغ از تمام دغدغهها و مشکلاتی که دارید به گشت و گذار بپردازد. اینکار دقیقاً مثل چرت زدن به مغز شما این امکان را میدهد تا دوباره ریکاوری کند و بتواندروی موضوعات جدی تر تمرکز کند. اما نکته ای که باید رعایت کنید این است که حواستان باشد که این کار زیاد طول نکشد. چراکه از یک جایی به بعد کنترل مغز سخت شده و مغز شما بجای تمرکز روی کارتان فقط روی موضوعات دیگر تمرکز میکند. بهتر است نهایت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه زمان به این کار اختصاص دهید.
این تکنیک یکی از بهترین روشها برای تمرکز حواس برای درس خواندن است. چرا که اگر این کار را انجام ندهیم در طول زمانی که در حال انجام فعالیت مشخصی هستیم، ذهن ما مدام به چیزهای مختلف فکر میکند. همین باعث خواهد شد که نتوانیم بر روی درس خواندنمان تمرکز کنیم و بهره کافی را از آن ببریم. پس بهتر است بجای آن که مدام مسائلی را در پس مغز خود نگه داریم، هرچه زودتر مغز خود را از شر آنها خلاص کنیم.
6. برای کاری که میخواهید انجام دهید برنامه بنویسید:
فرقی نمیکند که شما قصد دارید برای خودتان غذا درست کنید یا برای امتحان فیزیک کوانتوم در دانشگاه آماده شوید. برنامه نویسی و هدف گذاری میتواند به شما کمک بسیاری کند.
اینکار بیشتر از همه به ذهن و کارهای شما نظم و سازمان خاصی میدهد و باعث میشود تا همه چیز طبق یک برنامه و بصورت قدم به قدم پیش برود. همه این عوامل در کنار هم موجب میشوند که ذهن ما راحتتر روی کاری که میکنیم تمرکز کند و دقت ما در انجام کارهایمانافزایش یابد.
بهتر است برنامهتان را بجای اینکه به ذهن بسپارید روی کاغذ بنویسید. اینگونه همه موارد و مراحل یادتان میماند و دچار مشکل نمیشوید. فایده دیگری که برنامه ریزی کردن دارد این است که باعث میشود مسسیر برای شما به خوبی مشخص شده و بسیاری از اتفاقات پیش رو برایتان از قبل پیش بینی شده باشند.
حرف آخر
افزایش تمرکز و دقت امری مهم و حیاتی در دنیای امروز برای کودکان و بزرگسالان است است.
این موضوع خصوصاً در حوزه یادگیری و تحصیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شما میتوانید با انجام این تمرینات و عمل کردن به این عادات تمرکز و دقت خود را افزایش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید